Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΡΟΔΑ παίζει
GURDJIEFF
στο Πολιτιστικό Κέντρο, στο Δημαρχείο Κηφισιάς
Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, 20:30.
Πληροφορίες: 213 200 7100
Είσοδος € 10
Επικοινωνία: 210 283 6763 – 210 896 2046

Το Ίδρυμα Γκουρτζίεφ, σε συνεργασία με τη θεατρική ομάδα ΡΟΔΑ, διοργανώνει Συναυλία την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, 20:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Κηφισιάς (Δημαρχείο) στις οδούς Διονύσου και Μυρσίνης.


Ο Έλληνας φιλόσοφος του Πόντου Γεώργιος Γεωργιάδης, που είναι γνωστός ως Γκουρτζίεφ (1866-1949), υπήρξε μια ιδιαίτερη περίπτωση. Πολλοί τον θεωρούν μυστικιστή και κυκλοφορούν γι’ αυτόν οι πιο απίθανες φήμες. Εμφανίζεται σαν δάσκαλος του προηγούμενου Δαλάι Λάμα στο Θιβέτ, βαθύπλουτος επιχειρηματίας από τη Γεωργία και πρίγκιπας στην αυλή του τελευταίου τσάρου! Τέτοια παραμύθια, εντελώς ανακριβή, δείχνουν παρ’ όλα αυτά την ένταση της εντύπωσης που προκάλεσε σε διάφορους η γνωριμία τους μαζί του και ο τρόπος που προσπάθησαν να τον συκοφαντήσουν. Αλλά το φιλοσοφικό έργο του Γκουρτζίεφ, ουσιαστικό και στιβαρότατο, απλώνεται συνεχώς και αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία για την εποχή μας. Οι φιλοσοφικές του ιδέες για τη μοίρα της ανθρωπότητας και για τον τρόπο που ο άνθρωπος μπορεί να την υπερβεί, γίνονται αντικείμενο εκτεταμένης μελέτης από όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με επιμονή και σοβαρότητα που, τελικά, εντυπωσιάζει.

Στα ταξίδια του στην Ανατολή, ο Γκουρτζίεφ συνέλεξε ένα τεράστιο όγκο μουσικών μοτίβων και μελωδιών. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, προσάρμοσε τη μουσική αυτή στο πιάνο και τη δυτική συμφωνική ορχήστρα με τη συνεργασία του Τόμας ντε Χάρτμαν, μαέστρου των μπαλέτων της Πετρούπολης, που ήταν μαθητής του.

Η ποικιλία του ύφους της μουσικής αυτής είναι ιδιαίτερα πλούσια. Αναφέρεται σε παραδοσιακά τραγούδια, δερβίσικους χορούς, σε προσευχές και ύμνους από διάφορα μοναστήρια που ο Γκουρτζίεφ είχε επισκεφθεί. Η τελική μορφή της προσαρμόστηκε, ώστε να παίζεται σε κατάλληλες περιστάσεις και να συνοδεύει τις «Κινήσεις», τους Ιερούς Χορούς που συνέθεσε ο Γκουρτζίεφ και που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διδασκαλίας του.

Η μουσική ομάδα του Θεάτρου ΡΟΔΑ έχει σαν στόχο την ανάδειξη της μουσικής αυτής και την παρουσίασή της στο ευρύτερο κοινό. Βασικός άξονας και στόχος της προσπάθειας της ΡΟΔΑ είναι η πρακτική των ιδεών που παρουσίασε ο μεγάλος δάσκαλος, αυτή που έγινε γνωστή ως «Εργασία πάνω στον Εαυτό».


Συντελεστές της Εκδήλωσης

Τάκης Πατερέλης:  πιάνο, φλάουτο, σαξόφωνο
Πία Πιερράκου:  πλήκτρα, φωνητικά
Δημήτρης Γασπαράτος:  κιθάρα, κρουστά, μπάσο, φωνητικά
Γιώργος Ντούνης: κρουστά, φωνητικά
Γιώργος Ταμπάκης:  κιθάρα, ντιτζεριντού, κρουστά, φωνητικά

Μαρία Περετζή:  Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Ενορχήστρωση

***