Κέντρο Τεχνών ACS
Γαρυττού 53, Χαλάνδρι
(200 μ. από τον σταθμό του Μετρό της Αγίας Παρασκευής)

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011, 20:00
Είσοδος: 10 Ευρώ

Η μουσική συναντά την φιλοσοφία σε μία συναυλία που διοργανώνει το Ίδρυμα Γκουρτζίεφ σε συνεργασία με το Θέατρο ΡΟΔΑ.

Θα παιχτούν έργα του Έλληνα φιλόσοφου του Πόντου, Γεώργιου Γεωργιάδη (1866-1949), γνωστού ως Γκουρτζίεφ.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν εντυπωσιάζουν με τον πλούτο, την ένταση και την ποικιλία του ύφους τους. Αναφέρονται σε παραδοσιακά τραγούδια, δερβίσικους χορούς, σε προσευχές και ύμνους από διάφορα μοναστήρια και ιερούς τόπους που είχε επισκεφθεί ο Γκουρτζίεφ.

Αναζητώντας απαντήσεις για ερωτήματα σχετικά με τη μοίρα της ανθρωπότητας και τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος μπορεί να την υπερβεί, ο κ. Γκουρτζίεφ ταξίδεψε εκτεταμένα στην Ανατολή. Πίσω του άφησε ως κληρονομιά ένα στιβαρότατο φιλοσοφικό έργο, που γίνεται αντικείμενο διεξοδικής μελέτης από όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Στα ταξίδια του συνέλεξε ένα τεράστιο όγκο μουσικών μοτίβων και μελωδιών. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, προσάρμοσε τη μουσική αυτή στο πιάνο και τη δυτική συμφωνική ορχήστρα με τη συνεργασία του μαθητή του Τόμας ντε Χάρτμαν, μαέστρου των μπαλέτων της Πετρούπολης. Η τελική μορφή της διαμορφώθηκε ώστε να παίζεται σε κατάλληλες περιστάσεις και να συνοδεύει τις «Κινήσεις», δηλαδή τους Ιερούς Χορούς που συνέθεσε ο ίδιος ο Γκουρτζίεφ και που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της διδασκαλίας του.

Βασικός άξονας και στόχος της προσπάθειας του Θεάτρου ΡΟΔΑ είναι η πρακτική των ιδεών που παρουσίασε ο μεγάλος δάσκαλος, αυτή που έγινε γνωστή ως «Εργασία πάνω στον Εαυτό». Ερμηνεύοντας τη μουσική του Γκουρτζίεφ με το δικό της ιδιαίτερο τρόπο, η μουσική ομάδα της ΡΟΔΑ στοχεύει στο να την αναδείξει και να την παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό.

Συντελεστές της Εκδήλωσης

Τάκης Πατερέλης: πιάνο, φλάουτο, σαξόφωνο
Πία Πιερράκου: πλήκτρα, φωνητικά
Δημήτρης Γασπαράτος: κιθάρα, κρουστά, μπάσο, φωνητικά
Γιώργος Ντούνης: κρουστά, φωνητικά
Γιώργος Ταμπάκης: κιθάρα, ντιτζεριντού, κρουστά, φωνητικά
Μαρία Περετζή: Ενορχήστρωση, Καλλιτεχνική Διεύθυνση

*

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 210 283 6763 & 210 896 2046