Ίσως πληροφορηθήκατε ότι το Σάββατο που μάς πέρασε πέθανε στο Παρίσι ο μεγάλος σκηνοθέτης τού Θεάτρου, Πίτερ Μπρουκ, σε ηλικία 97 ετών.

Για μάς, τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας ΡΟΔΑ, αυτή είναι μια περίεργη σύμπτωση.

Ο Πίτερ Μπρουκ πέθανε αυτή την ίδια εβδομάδα που εμείς ανεβάζουμε στις 08/07/2022, εδώ στο Θέατρο τού Βύρωνα , τη Ραμαγιάνα, το έργο που μάς συνέδεσε μαζί του με πολλούς τρόπους.

Διότι ήταν με την παρουσία του στην Ελλάδα το 1985 , όταν αυτός παρουσίασε στο θέατρο Πέτρας του Δήμου της Πετρούπολης το έργο του «Μαχαμπαράτα», που ξεκίνησε η επαφή μας μαζί του. Τότε, πολλές από τις βραδιές που ήταν στην Αθήνα, ο Πίτερ Μπρουκ είχε επισκεφθεί την κυρία Περετζή και την Ομάδα των Ιερών Χορών τού Γκουρτζίεφ που εκείνη δίδασκε.

Η σύντομη περίοδος που πέρασε ο Πίτερ Μπρουκ με την Ομάδα μας, συμμετέχοντας προσωπικά στους Ιερούς Χορούς, δείχνοντάς μας πολλές από τις δικές του θεατρικές ασκήσεις και συζητώντας για την έννοια τού «Θέατρου τού Ιερού», υπήρξε πηγή έμπνευσης για την κυρία Περετζή, τόσο για την συγκρότηση της Θεατρικής Ομάδας ΡΟΔΑ, όσο και για την μελέτη από τα Ινδικά έπη της «Μαχαμπαράτα» και της «Ραμαγιάνα», που σήμερα παρουσιάζουμε.

Την Ραμαγιάνα η κυρία Περετζή ανέβασε για πρώτη φορά το 1997, καθώς συνεχίστηκε και η επαφή μας με τον κύριο Μπρουκ, τόσο στην Αθήνα, όταν την επισκεπτόταν, όσο και στο Παρίσι όπου ζούσε.

Μετά από πολλά χρόνια, η ΡΟΔΑ ανεβάζει την Ραμαγιάνα για άλλη μια φορά εφέτος.

Και η πρώτη παρουσίασή της στις 08 Ιουλίου 2022, συνέπεσε με την αναγγελία τού θανάτου τού κυρίου Μπρουκ.

Έτσι, αφιερώνουμε την παράστασή μας αυτή στη μνήμη του, εκφράζοντας την ελπίδα για το πνεύμα του, που παρέμεινε νεανικό και ακούραστο μέχρι το τέλος, να φωτίζει και να εμπνέει το δρόμο τού σύγχρονου θεάτρου σε όλο τον Κόσμο.