Είμαι Ένας ή Πολλοί;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΣΠΑΡΑΤΟΣ
Η πρακτική της Εργασίας του Γκουρτζίεφ μέσα από τη Θεατρική Εμπειρία.
Εκδόσεις: 3Α
ISBN: 978-960-9970-84-6

Στο βιβλίο εξηγείται ο στόχος και οι επιδιώξεις του Θεάτρου του Ιερού, της θεατρικής παράδοσης που, από το 1991 δημιουργεί η Ρόδα υπό την καθοδήγηση της κυρίας Μαρίας Περετζή: οι ηθοποιοί διερευνούν τη δυνατότητα να δουν αντικειμενικά τον Εαυτό τους και τη συμπεριφορά τους. Στην επιδίωξη τους αυτή έρχονται αντιμέτωποι με τις τυποποιημένες τους αντιδράσεις και τις μη-αυθεντικές εικόνες που έχουν για τον Κόσμο, οι οποίες τους κλείνουν το δρόμο προς την άμεση σχέση που θα μπορούσαν να έχουν, και με το ρόλο τους στο θέατρο αλλά και με την ίδια τους τη ζωή.

Το Θέατρο Ρόδα, πρωτοπορώντας, τολμά και πραγματοποιεί μια βαθιά τομή στο θέμα της πνευματικής ανάπτυξης και της σχέσης της με τη θεατρική εμπειρία. Στο βιβλίο «ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ Ή ΠΟΛΛΟΙ;» που μόλις κυκλοφόρησε, τίθενται χωρίς περιστροφές τα κεντρικά ερωτήματα σχετικά με τα προσωπικά εμπόδια που συναντά ο ηθοποιός του Θεάτρου του Ιερού αλλά και, γενικότερα, ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να ασκηθεί, για να εργαστεί εσωτερικά.

Τα κείμενα του Δ. Γασπαράτου και των υπόλοιπων μελών της Ομάδας Ρόδα που συγγράφουν στο βιβλίο, αποτελούν σπάνιες μαρτυρίες του πνευματικού αγώνα που κάνει ο ηθοποιός ακολουθώντας και εφαρμόζοντας πρακτικά τη διδασκαλία του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου Γεώργιου Γεωργιάδη (Γκουρτζίεφ).

Κεφάλαια όπως «Ο λύκος μέσα μου», «Περί ειλικρίνειας», «Βραχυκυκλώματα» ξεδιπλώνουν αυτοβιογραφικά, μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, το εσωτερικό τοπίο των ηθοποιών, καθώς αυτοί βλέπουν να αναδύονται από μέσα τους άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς τους. Η συνειδητοποίηση των δεσμεύσεων αυτών και της εξάρτησης από μηχανικές συμπεριφορές ελευθερώνει από την ψευδαίσθηση των εικόνων που τρέφει καθένας για τον εαυτό του και φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα του «Ποιος είμαι πραγματικά;»

Το βιβλίο «ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ Ή ΠΟΛΛΟΙ;» είναι ένα ντοκουμέντο για την αμερόληπτη χαρτογράφηση, μέσα από την άσκηση της προσοχής και της παρατήρησης του Εαυτού, του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου. Ο ηθοποιός της ΡΟΔΑ θα προχωρήσει μέχρι να δει με τα μάτια του τον τρόπο που παρασύρεται από αντιφατικές παρορμήσεις οι οποίες κυβερνούν τη ζωή του, την έλλειψη εσωτερικής ενότητας και ισορροπίας, καθώς και την ανάγκη της πνευματικής του πάλης με την ασυνείδητη, μηχανική του συμπεριφορά.

(απο το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Λίγοι θα παραδεχόντουσαν ότι αδιαφορούν παντελώς για κάθε έννοια πνευματικότητας, ότι δεν έχει κανένα πραγματικό νόημα για τους ίδιους. Αλλά το ερώτημα είναι, πόση αξία έχει η πνευματικότητα για εμένα. Τι κάνω για να την αναζητήσω, τι κάνω για να την κάνω μέρος της ζωής μου;

Η απάντηση που έχουνε δώσει στα ερωτήματα αυτά τα μέλη της Ομάδας ΡΟΔΑ περνάει μέσα απο την διαδικασία της συμμετοχής τους στην εδραίωση μιας ζωντανής παράδοσης Θεάτρου του Ιερού. Ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε ο Γ.Γκουρτζίεφ, ασχολούνται με το Θέατρο μέσα απο τη διαλογιστική πρακτική της διδασκαλίας και των ασκήσεων του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου του Πόντου.

Πόσο όμως είναι όλα αυτά πραγματικά; Πόσο αληθινά πνευματικές είναι οι δραστηριότητες στη ΡΟΔΑ και πόσο πραγματικές οι εμπειρίες των μελών της, αυτές που εμφανίζονται σε τούτο το βιβλίο; Πόσο αληθινές είναι οι παρατηρήσεις που έχουν καταγραφεί; Με πόση ειλικρίνεια έχουνε ειπωθεί; Εαν η Εργασία πάνω στον Εαυτό δεν είναι ολοκληρωμένη, ο άνθρωπος κινδυνεύει να μείνει έρμαιο του εγωισμού του, παραπαίοντας ανάμεσα στην αυταπάτη και τη παράνοια. Η Εργασία με τη ΡΟΔΑ είναι για όσους αντέχουν να δουν τον Εαυτό τους αμερόληπτα, αντικειμενικά, όπως τους βλέπουν οι άλλοι, αυτοί που τους κοιτάν’ απ’ εξω.

Μαρία Περετζή